Voorzieningen verdwijnen in kleine kernen, maar niet in dit Zeeuwse dorp

26 oktober 2023 | PZC | Wendy Wagemakers en Wout Peer

Problemen te over voor het toekomstige kabinet, maar maar zijn er ook oplossingen? Deze titel ging in acht verschillende regio’s op zoek naar inspirerende plannen en ideeën op de grootste dossiers. Vandaag: het verdwijnen van voorzieningen binnen dorpen en steden. In het Zeeuwse Kats stond een aantal standvastige bewoners op om daar verandering in te brengen.

Als klein dorp in een uithoek van een voormalig eiland had Kats alles. Twee bakkers, twee cafés, een school, een postkantoor – noem maar op. En toen ineens was er niks meer.

Een beetje meer vertrouwen zou fijn zijn, wil Van Belzen maar zeggen. ,,Geef die verantwoordelijkheid gewoon terug aan de gemeente, zodat die kan doen waar ze goed in is. Wij weten wat er nodig is om de leefbaarheid te vergroten. En die leefbaarheid is belangrijker dan ooit. Zeker hier. Anders vergrijzen kernen en worden we een spookeiland. Dan hebben we wel rust en ruimte, maar niks meer om te beleven.”

Lees het artikel