Onvrede over de nadelen van het toerisme groeit, vooral langs de kust

29 december 2023 | PZC | Theo Giele

Dit is aflevering 4: de kustvisie

“Peperdure huizen in kustdorpen, cashende campingeigenaren en woningbezittters, steeds meer vakantiehuisjes in plaats van kampeerplekken. Het toerisme heeft Zeeland veel gebracht, maar het gemopper over de drukte neemt toe. De Kustvisie moest een grens trekken. Is dat gelukt?

Bezoek is gezellig, maar het moet niet te lang duren. Dat gevoel tekende de PZC zes jaar geleden al op in plaatsen als Veere, Domburg en Burgh-Haamstede over de toegenomen drukte. Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 was het een paar maanden oorverdovend stil en luwde de discussie over hoeveel toeristen Zeeland aankan. Inmiddels woedt die weer in alle hevigheid.

Het chagrijn dat vroeg op de dag het brood al op is bij de bakker, je naast je favoriete merk boodschappen grijpt in de supermarkt of niet dicht bij huis kunt parkeren. Herkenbaar voor wie aan de Zeeuwse kust of in een van de historische stadjes woont. Was dat vroeger beperkt tot het hoogseizoen, tegenwoordig zijn de toeristen er bijna het hele jaar door. Net als de terrassen in de stad en de strandpaviljoens. Alleen de strandkotjes houden zich nog aan de kalender.

Lees het artikel