Meer toeristen dan ooit in Zeeland. En dat is niet alleen maar positief.

27 februari 2024 | PZC | Rolf Bosboom

“Zeeland trok afgelopen jaar meer toeristen dan ooit, vooral doordat er meer Duitsers en Belgen kwamen. De vraag is of dat alleen maar goed nieuws is. “Wat je niet wil is dat het toerisme ten koste gaat van de leefomgeving en de eigen inwoners.”

Ruim drie miljoen bezoekers kwamen in 2023 naar Zeeland. Zij waren gezamenlijk goed voor 13,5 miljoen overnachtingen, 700.000 meer dan in 2022. De groei is vooral te danken aan het zonnige voorseizoen (mei en juni). In augustus, tijdens het relatief natte hoogseizoen, was er juist sprake van een kleine daling.

In de cijfers die statistiekbureau CBS dinsdag publiceerde valt verder op dat kamperen populair is. ,,Dat is mede aangejaagd door corona”, zegt Korteweg Maris. ,,Het aantal kampeerovernachtingen is een derde hoger dan in 2019. Het bezit van campers en caravans blijft toenemen. Mensen hebben weer het buitenleven ontdekt en vinden het heel fijn om in de natuur te verblijven.”

Die trend staat haaks op de ontwikkeling dat het kampeeraanbod in Zeeland afneemt. ,,Kampeerplekken worden groter gemaakt, waardoor je minder eenheden kwijt kunt. Daarnaast worden kampeerplaatsen ingeruild voor verhuureenheden, zoals chalets en vakantiewoningen. Daar zit wel wat spanning op, al is het de vraag of dat echt tot knelpunten gaat leiden. Voorlopig is er nog ruimte op campings om de groei op te vangen.”

Lees het artikel