Per ongeluk of bewust? Roompot moet ‘diep door het stof’ na achterhouden van zeker 1,4 miljoen toeristenbelasting

13 juni 2024 | PZC | Valeska Nastaly

“Roompot heeft jarenlang te weinig toeristenbelasting betaald aan de gemeente Noord-Beveland. In elk geval 1,4 miljoen euro. Opzet? ,,Nee”, zegt Roompot. De vakantieparkengigant moet diep door het stof. Directeur Coen van der Wel noemt in een door de gemeente afgedwongen excuusbrief de situatie ‘beschamend’.

Een ding moet gezegd: Roompot heeft in april zelf aan de bel getrokken bij de gemeente Noord-Beveland over de toeristentax voor vakantiepark Beach Resort in Kamperland. Er ontbrak wat in de aangifte toeristenbelasting over 2022 en er zou een correctie ingediend worden voor 265.348 overnachtingen: een bedrag van ruim 3,5 ton (366.180 euro). Dat zette wethouder Adrie van der Maas aan het denken: hoe zit dat dan met voorgaande jaren?

Er volgt een feitenonderzoek waaruit blijkt dat Roompot over de jaren 2019 tot en met 2022 ruim 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting moet afdragen. Die fout is nooit eerder door de gemeente ontdekt, niet door de gemeentelijke accountant Deloitte en ook niet door KPMG, de accountant van Roompot. Hoe dat kan? Een bepaald type accommodatie werd niet ‘expliciet’ genoemd in de aangifteformulieren, schrijft directeur Van der Wel in zijn door wethouder Van der Maas afgedwongen excuusbrief. Daarom is dit soort vakantieverblijven ‘abusievelijk niet opgenomen’ volgens de Roompottopman en ‘is dat initieel ook niet geconstateerd’ vanwege verschillende aangifteformulieren.”