Verkiezingsbeloftes

Wat is een verkiezingsbelofte? Dat is een belofte die een politieke partij of politicus doet op het moment dat de verkiezingen in aantocht zijn. Deze belofte zouden kiezers moeten overhalen op die partij te stemmen. Wanneer de verkiezingen zijn geweest en de partij in de raad zit, dan is het tijd om de belofte in te lossen. Dat is in ieder geval wat de kiezer verwacht… 

Van de kleinste naar de grootste partij, brengen wij de verkiezingsbeloftes in herinnering van de partijen in de gemeenteraad van Noord-Beveland.

BEN
De kleinste partij is BEN. Op hun verkiezingsflyer staat niet veel tekst, maar wel de zin “behoud kleinschalig karakter”.

D66
In het programma van D66 is te lezen “D66 wil het toerisme wel kleinschalig houden met respect voor natuur en milieu. Dus geen uitbreiding van vakantieparken, ook niet onder het mom van landgoederen of appartementen.” In de Peelander van net na de verkiezingen staat dat raadslid Lelkens zegt “Koester de waarden van ons eiland, zoals het landschap, de rust en de ruimte.”

CDA
In de verkiezingsfolder van het CDA is te lezen “Bovendien willen we dat nieuwe recreatieprojecten echt kleinschalig blijven, bijvoorbeeld kamperen bij de boer in plaats van een groot nieuw recreatiepark.”

PvdA/Groenlinks
In de folder van PvdA/GroenLinks staan termen als: “Behoud van ons mooie open landschap”. “Klaar met de grootschalige uitbreiding van recreatieparken!“ 

Dan de coalitiepartijen: 

SGP 
In het programma van de SGP is te lezen “Geen nieuwe grootschalige vakantieparken meer.” “Beschermen van onze mooie natuurgebieden, zoals inlagen” en “Geen zonneparken en bosaanplant op onze goede landbouwgrond”. 

Dan vragen wij ons toch af waarom we dan wel zoveel landbouwgrond opgeven voor vakantieparken… Kennelijk mogen er wel zonnepanelen op landbouwgrond als er een vakantiehuisje tussen zit. 

In de Peelander van net na de verkiezingen staat als de ambitie van raadslid Van de Woestijne  “Laten we vooral de rust en de ruimte op ons eiland koesteren en niet alles volbouwen met nieuwe grootschalige vakantieparken”.  En bij raadslid De Bruine “Noord-Beveland is een eiland van rust en ruimte, laten we dit vooral zo houden”. 

“Wat ons betreft is de grens én de capaciteit voor het aantal bezoekers aan ons eiland echt bereikt. We willen geen extra grote vakantieparken. We hebben meer oog voor renovatie, verbetering én vernieuwing van het oude. Niet meer van hetzelfde dus. Gelukkig is onze economie niet alleen afhankelijk van het toerisme…”

NBB
Tot slot NBB. In hun programma staat de belofte: “Geen grootschalige vakantieparken erbij.”. 

Als wij de verkiezingsbeloften terugkijken, is elke partij die nu in de raad zit tegen grootschalige toeristische plannen, zoals deze voorgenomen uitbreiding van Roompot.  Hoe kan het dan dat dit toch ter discussie staat?