Druk op hulpdiensten

Hulpdiensten, met name ambulance & politie, moeten van buiten Noord-Beveland komen. Er zijn geen standplaatsen of posten op ons eiland. De streeftijd om ter plaatse te zijn op Noord-Beveland wordt regelmatig niet gehaald. Zeker in de zomermaanden met de drukte op de wegen door toerisme is de kans dat zij de streeftijden niet halen groot. 

“De aanrijtijden van de politie zijn het langst op Tholen: in bijna 48 procent van de urgente gevallen (dat is 148 keer) verscheen de politie pas na een kwartier of later ter plekke. Op de landelijke ranglijst staat Tholen op de derde plaats van onderen, nog wel bóven Vlieland en Terschelling. Op Noord-Beveland is de situatie met 46 procent niet veel beter.”

Ook de druk op de vrijwillige brandweer op Noord-Beveland is in de zomermaanden groot. Dit komt met name door de toename van het aantal mensen op het eiland, terwijl de toeristen niet voor extra vrijwilligers zorgen bij de brandweer om die drukte op te vangen. 

Druk op de huisartsenzorg is in de zomer nu al zeer groot. Om die reden is er zelfs al een app gelanceerd voor toeristen om te proberen de druk op de huisartsen te verminderen in de zomermaanden, de Medicoo app, een online huisarts. 

Gerelateerd: Zeeuwse politie komt vaak te laat
Noord-Beveland had in totaal 135 Prio 1 meldingen. Een kwartier of langer wachten: 62 keer. Dat is 45.9 procent. In 4 urgente gevallen wachtte men zelfs langer dan een uur op de politie.

Bron: Omroep Zeeland, 2023: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/15713396/zeeuwse-politie-komt-vaak-te-laat-hoe-lang-duurt-het-in-jouw-gemeente