Verroompottisering van Noord-Beveland: een vloek of een zegen?

6 augustus 2023 | NPO1 | Dijkstra & Evenblij ter plekke | BNNVara | 20.00 – 22.00 uur

Verroompottisering van Noord-Beveland: een vloek of een zegen?

Luister het fragment terug:

“In het voorjaar van 1965 ging op Noord-Beveland de allereerste vestiging van Roompot open. Een bescheiden campinkje met 150 plaatsen, vlak achter de duinen. Maar daar bleef het niet bij! Bijna 60 jaar later is Roompot uitgegroeid tot een multinational, met maar liefst 190 vakantieparken, in binnen- én buitenland. En de groei gaat door. Zo wordt het Roompot Beach Resort fors uitgebreid met 29 hectare. Tenminste, als het aan Roompot ligt! Maar lang niet iedereen is het daarmee eens. Bewoners komen in het verzet, want door het almaar toenemende toerisme zou het eiland steeds minder leefbaar worden. In Ter Plekke op de Camping wordt erover gesproken met PvdA-GroenLinks-gemeenteraadslid Eric Mahieu, tegenstander van de uitbreiding van Roompot. En met Piet Hamelink, oud-politicus, en een trotse oud-werknemer van Roompot, hier op Noord-Beveland.”

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/dijkstra-en-evenblij-ter-plekke/457a421e-56bf-475c-9c99-44d74f1f5f58/2023-08-06-verroompottisering-van-noord-beveland-een-vloek-of-een-zegen


Het was een boeiende veelzijdige uitzending, een oud werknemer van Roompot was nog steeds trots op zijn voormalige werkgever. Prima natuurlijk, maar waar het nu om gaat is wat Roompot – zowel qua bedrijf als waar het de voorgenomen uitbreiding betreft – betekent voor de huidige en komende generaties die ook willen genieten van de bijzondere kwaliteiten van het eiland.

Belangrijke zinsnede van Eric Mahieu: “op een toeristenstroom kun je geen leefbare gemeenschap bouwen.”

Broeder Dieleman bezong de waarden, cultuur en kennis van / over Zeeland die in de loop der tijden verloren zijn gegaan. Dat ging niet over nostalgie, maar over elementen uit cultuur, landschap en geschiedenis die er gewoon niet meer zijn, of zwaar zijn aangetast.

We mochten genieten van pesto van zeewier en hoe je (eenvoudig) chips kunt maken van zeewier (www.wildwier.nl). Heerlijk.

Maarten Biesheuvel en zijn kat Kareltje kwamen eveneens ter tafel. Biesheuvel beschreef in 1974 al dat “… het karakter van de streek van streek is geraakt …”

Kortom een mooie “promo” voor Noord Beveland. Gebruikelijk is dat de burgemeester van de gemeente het programma afsluit. Omdat de burgermeester op vakantie was werd de loco-burgemeester gevraagd om aan te schuiven.

Saillant detail: de NBB wethouder, thans loco-burgemeester en portefeuillehouder van het dossier Roompot, weigerde om het programma af te sluiten omdat… jawel… het onderwerp Roompot op de agenda stond.