“App die werkdruk voor huisartsen moet verminderen wordt nauwelijks gebruikt”

16 augustus 2023 | Omroep Zeeland

“Een hulpmiddel voor huisartsen om de werkdruk te verlichten, de Medicoo-app, wordt nauwelijks gebruikt door Zeeuwse huisartsen. Vorig jaar werd de app geïntroduceerd, maar na een succesvolle proefperiode blijkt dat maar een paar huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen de app inzetten. Met die app kunnen toeristen via de telefoon hun medische vraag stellen aan een externe partij.

Het is druk aan het einde van de middag bij de huisartsenpraktijk in Renesse. In de wachtkamer zitten voornamelijk Duitse patiënten te wachten op het spreekuur. In de praktijk in Renesse kiezen ze ervoor de toeristenzorg zelf te blijven doen. En ze zijn zeker niet de enige. Terwijl er ook een app is die de zorg deels kan overnemen.

De zomer is in Zeeland, vooral in de toeristische gebieden, altijd een extra drukke periode voor huisartsen. En ook de artsen zelf willen er graag even tussenuit. De afgelopen jaren kwam daarom een zogenoemde vakantiedokter helpen. Dat zijn artsen uit het hele land die hier wel even wilden bijspringen.

Hoe werkt de Medicoo-app? Toeristen met een medische vraag kunnen via de app van Medicoo een melding maken, in veel gevallen in hun eigen taal. Op afstand beantwoordt een medisch team van huisartsen en verpleegkundigen die vragen. Zij wegen af of er bijvoorbeeld een videoconsult met de patiënt nodig is, of dat er toch doorverwezen moet worden naar een huisarts in de buurt. Tot dat gebeurt, komt er geen Zeeuwse huisarts aan te pas.

Lees het hele artikel:

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/15765725/app-die-werkdruk-voor-huisartsen-moet-verminderen-wordt-nauwelijks-gebruikt