‘Mensen weten te weinig over de natuur’

18 oktober 2023 | Resource online | Dominique Vrouwenvelder – reactie ecoloog Patrick Jansen

‘De overheid neemt nu onvoldoende verantwoordelijkheid om iets te doen aan natuurherstel en komt ermee weg’, aldus Patrick Jansen.

Zo’n 350 boswachters van Natuurmonumenten riepen gisteren in een paginagrote advertentie de politiek op om actie voor natuurherstel. ‘Als er niets verandert, zie ik het somber in’, zegt ecoloog Patrick Jansen.

De boswachters roepen de politiek op natuur in Nederland meer ruimte te geven. Ze willen natuurgebieden met elkaar verbinden, versterken en de biodiversiteit in het landelijke gebied herstellen. Geen beloftes meer, maar actie. We vroegen ecoloog Patrick Jansen om een reactie.

Wat vind je van deze actie?

‘Heel goed natuurlijk. Bij de verkiezingen gaat het nauwelijks over natuurbescherming, het is geen onderscheidend verkiezingsthema. De overheid neemt nu onvoldoende verantwoordelijkheid om iets te doen aan natuurherstel en komt ermee weg. Als dat niet verandert, zie ik het somber in. Er moet namelijk waanzinnig veel gebeuren om het verlies van biodiversiteit te keren. Klimaatverandering bijvoorbeeld heeft als effect dat kleine populaties van planten en dieren sneller uitsterven. Terugkeren lukt alleen als hun leefgebieden onderling zijn verbonden en dat zijn ze nu niet.’

Lees het artikel