Dit lieflijke dorpje is volledig overgenomen door toeristen…

16 december 2023 | PZC | Bob Maes

“Cadzand-Bad, een mondaine badplaats aan de Noordzee, waar alleen nog gebouwd wordt voor toeristen. Je zou bijna vergeten dat er ook nog mensen wonen. Hoe is het om te leven tussen de hotels en torens vol vakantiegangers? ,,Ik kom geen bekende meer tegen.”

Het fotoalbum van Cadzand-Bad leest als een geschiedenisboek. In zwartwit is de Zeeuwse badplaats een lieflijk dorpje, waar bewoners een kabbelend bestaan leven. Vissersbootjes dobberen op de Noordzee, in de zomer stappen de stoere knapen in hun zeilbootje en trotseren de sterke wind. Aan de boulevard staat maar één hotel en op het uitgestrekte strand hebben bewoners hun parasolletje in het zand geprikt. Ze eten een boterham en drinken limonade. Volg het weidse uitzicht landinwaarts en zie niets dan de groene polders, de kerktorens van Cadzand-Dorp, Sluis en Nieuwvliet. Cadzand-Bad, de tijd lijkt er stil te staan.

Sla het fotoalbum een paar bladzijden om en het dorpje ligt in een compleet andere wereld. De tijd staat er helemaal niet stil, maar vervliegt met de snelheid van het licht. Tegen die ooit zo kale duinen zijn nieuwe hotels gebouwd. Appartementencomplexen zijn uit de grond geschoten, met verkoopprijzen van ruim een miljoen per verblijf.

Projectontwikkelaars richten zich niet meer op de eigen inwoners, maar op toeristen met een dikke portemonnee uit vooral België en Duitsland, of gefortuneerden die een tweede woning aan zee willen. Nieuwbouwprojecten hebben ronkende namen als C-Sight, The Hamptons en Villa Granville. Het lieflijke kustplaatsje is uitgegroeid tot mondaine badplaats. Cadzand-Bad is verworden tot Cadzand-Tropez.”

Lees dit artikel