De gemeente en Roompot: David tegen Goliath? ‘We doen echt geen handjeklap’

28 december 2023 | PZC | Valeska Nastaly

Dit is aflevering 3: de gemeente

“Het verzet tegen weer een uitbreiding van een vakantiepark op Noord-Beveland groeit. Kan een kleine gemeente, met net geen achtduizend inwoners, eigenlijk wel weerstand bieden tegen zo’n internationale recreatiegigant: is het David tegen Goliath?

Haar eigen partij is tegen nieuwe grootschalige vakantieparken. Maar toen Yvonne Maas nog geen twee jaar geleden als wethouder begon, vond ze op haar bureau ‘het lastigste dossier ooit’: het vernieuwingsplan van Roompot Beach Resort in Kamperland. Sindsdien zit ze tussen twee vuren. ,,Het is echt niet zo dat Roompot een streepje voor heeft.”

Woningen op palen in het water, kunstmatig aangelegde vakantie-eilandjes voor de kust, strandslaaphuisjes. De kustlijn van Zeeland is gewild bij toeristen. Ook Noord-Beveland ontkomt niet aan die trend. Nu de randen van het eiland nagenoeg vol zijn, groeien de recreatieterreinen verder het binnenland in. Veel inwoners vinden dat de grens daarvan is bereikt. De politiek heeft die belofte ook gedaan. En toch is de gemeente Noord-Beveland met vakantiepark Roompot rond de tafel gegaan om te kijken of een uitbreiding van het Beach Resort in Kamperland mogelijk is.”

Lees het artikel