Dit woord kozen jullie als Zeeuwse woord van het jaar

29 december 2023 | Omroep Zeeland

“Wordt het tunnelteleurstelling, PFAS-moestuin of toch verroompottisering? Wij vroegen jullie het Zeeuwse woord van het jaar te kiezen en daaruit kwam een duidelijke winnaar naar voren. Met bijna 45 procent van de stemmen is het woord van het jaar… we houden het nog even spannend.

Er kan er maar één de winnaar zijn van het Zeeuwse woord van het jaar en dat is… verroompottisering. Jullie kozen met maar liefst 44,8 procent van de stemmen voor dit woord. Voor veel mensen werd het woord dit jaar bekend door een uitzending van De Avondshow met Arjen Lubach. Toch werd het woord met de knipoog naar het Zeeuwse vakantiebedrijf al veel eerder gebruikt.

Volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek was de vroegste datering in 2004. Daar is ook een uitgebreide uitleg van het woord: het volbouwen van natuurgebieden met luxe vakantieparken, waarvan de grote investeerders als het ware het alleenrecht krijgen op mooie natuur ten koste van particulieren en kleinere vakantieparken.

Lees het artikel hier

Geef een reactie