Vrije gedachten: vakantieparken in Nederland | Roompot

22 januari 2024 | Vrije gedachten | Frans Gzella

“Er is al geruime tijd veel onrust omtrent de voorgenomen uitbreiding van Roompot Beachresort Kamperland, met 29 ha. Behalve diverse regionale media, waaronder de PZC, heeft de zaak het afgelopen jaar een aantal keren de landelijke media gehaald. Op 22 april 2023 had NRC Handelsblad een artikel van 3 pagina’s, geïntroduceerd op de voorpagina. Het KRO/NCRV programma Pointer heeft er in oktober een uitzending aan gewijd, evenals De (immer scherpe) Avondshow van Arjen Lubach op 18 oktober 2023. Hij sloot het item af met: Noord-Beveland, jullie waren de eerste, jullie kunnen nu ook als eerste zeggen “tot hier, en niet verder“.

Nederland kent al jaren een wildgroei aan vakantieparken en een grote concentratie van belangen bij enkele grote spelers. Hoewel de ACM (Autoriteit Financiële Markten) al in november 2021 waarschuwde voor een toenemende marktmacht van de grote ketens, werd de overname van Landal GreenParks door de Roompot, op 12 april 2023 (na 22 maanden) goedgekeurd, mits een gedeelte van 30 parken zou worden afgestoten. Uiteindelijk werden er 34 parken verkocht aan de Dormio Group.

Alleen al in Nederland heeft Roompot 115 parken, waarvan 22 in Zeeland, 19% van het totaal. De parken bestaan uit een combinatie van bungalows, appartementen, penthouses en watervilla’s en voorzieningen voor horeca en entertainment, en zijn zo veel mogelijk zelfvoorzienend. Dit is één van de kenmerkende eigenschappen van grote ketens; door kwantiteit de inkoopprijzen zo laag mogelijk  houden. Alle inkoop wordt centraal geregeld. Het komt de kwaliteit voor de consument niet ten goede. In 2018 constateerde de Consumentenbond dat de Roompot faciliteiten ronduit smerig zouden zijn, waarop Roompot een kort geding aanspande en dit vervolgens op alle punten verloor, per vonnis van de rechtbank in Den Haag, op 7 februari 2018.  Voor zover bekend werken er bij Roompot in het seizoen ongeveer 2.000 mensen, waarvan ruim 400 op het hoofdkantoor Goes.

Lees het artikel.