Een miljoen voor de aardappelvelden aan zee

28 februari 2024 | PZC | Marloes Mathijssen

COLUMN MARLOES MATTHIJSSEN “Stel, de buurman klopt aan. Die man met steeds een nieuwe auto en een stralend witte lach. Hij wil wat extra stukken grond in de buurt benutten en belooft één miljoen euro als compensatie, voor wat hij van plan is op die aardappelvelden vlakbij zee. Bij mij zou er dan meteen een alarmbel gaan rinkelen. Want als de compensatie één miljoen is, wat is dan de winst? Voor wie? En wat is dan de schade?

Als je de rust en ruimte van Zeeland verpatst aan nog meer hectares vol beleggingsobjecten, dan is ook tien miljoen euro niet genoeg om het minachten van de eigen bewoners te verzachten.

Marloes Mathijssen

Bij steeds meer Zeeuwen rinkelt de alarmbel over de voortdurende groei en macht van toerisme. De petitie tegen de uitbreiding van Roompot op Noord-Beveland is meer dan vijfduizend keer ondertekend. Via de achterdeur kwamen daar al zestig lelijke strandhuisjes bij, midden in Natura 2000-gebied. En nu wil het park met 29 hectare uitbreiden omdat de boel er wat verwaarloosd uitziet. Knap werk, als je tienduizenden euro’s per jaar verdient aan één strandhuisje. Zorgen voor wat je hebt is blijkbaar naïef in de wereld van ‘massa is kassa’.

Lees het artikel