Gemeenteraadsvergadering 7 maart 2024: inspreker Marianne Quax

Goedenavond burgemeester en gemeenteraadsleden,

Achtentwintig jaar geleden kwam ik samen met mijn dochter naar Zeeland om hier te werken. Inmiddels ben ik met pensioen en heb ik nog nooit een seconde spijt gehad van dit besluit. Mijn dochter en ik zijn in Middelburg begonnen. Zij woont daar nog steeds met man en kinderen. Ik ben 20 jaar geleden naar Noord-Beveland gekomen voor de liefde. De liefde voor mijn man, Ben Seelt, maar zeker ook de liefde voor dit eiland.

Ik roep altijd tegen mijn vrienden en familie in de randstad ‘ik heb iedere dag vakantie sinds ik in Zeeland woon’. Natuurlijk zijn er wel eens wat mindere dagen, zoals in ieders leven, maar over het algemeen geniet ik volop door hier te wonen. 

Iedere dag loop ik een rondje rond mijn dorp; de ene keer links om, de andere keer rechtsom en in de winter over de verlate Paardenkreek langs het Veerse Meer. En iedere keer als ik zo loop, geniet ik en prijs me gelukkig dat ik hier mag wonen. 

Zou ik het anderen dan niet gunnen om hier ook te genieten? Ik geniet hier iedere dag, waarom de toeristen dan niet? Die willen ook genieten van al dat moois; de rust en de ruimte. Dat je verder kan kijken dan een stenen blokkendoos. Dat je in de verte boven de dijk de zeilen van de bootjes kunt zien. In de verte! Ja, inderdaad.

‘Noord-Beveland, eindeloos eiland’ is de slogan. Dat ‘eindeloos’ leg ik uit als dat ik verder kan kijken dan het ‘einde’.  Dat bedoelen we met ‘de rust en de ruimte’. Dat mijn zicht niet verstoord wordt doordat midden in het land, midden in de natuur, midden in de akkers blokkendozen staan.

Noord-Beveland wordt geroemd om zijn rust en ruimte. De rust is ver te zoeken als in de zomer zo’n 50.000 mensen naar ons eiland komen terwijl we hier in de winter, als ons eiland weer van ons is, met zo’n 7500 zijn.

Anderhalf miljoen overnachtingen hebben we hier in de zomer! Dat lijkt me wel voldoende. 

Dus er zijn al een heleboel mensen, toeristen, die net als ik van dit eiland kunnen genieten. 50.000 namelijk! Dus verwijt mij niet dat ik het anderen niet gun. Ze zijn er al. Wat mij betreft is dit de grens.

Waar ik eerst langs de Paardenkreek wandelde en over het meer keek naar de overkant staan nu zogenaamde Veerse Meer suites in mijn zicht en dat van de kampeerders. Als ik over het eiland fiets zie ik her en der bouwactiviteiten of er staan al blokkendozen. Zo eindeloos is het zicht niet meer. Steeds meer groen wordt opgeslokt door allerlei vormen van bebouwing. En nu wil Roompot er nog eens 29ha bij hebben.

Ik hoor u al zeggen “maar de Roompot gaat er toch groen aanleggen? Er komen toch wandelpaden door dat groen en er wordt geloof ik ook nog een duin gestort.” Wandelpaden over Roompot? Denkt u nou echt dat ik daar ga wandelen?! Denkt u nou echt dat onze eilandbewoners van dat aangelegde, gecultiveerde groen van Roompot gaan genieten?! Er is geen groen van Roompot nodig. We hebben een prachtig eiland met voldoende groen.

We willen niet dat 29ha akkerland vernield wordt om er door Roompot groen aan te laten leggen.

Roompot wil zijn park opknappen nadat ze het eerst hebben laten verloederen. Henk van Koeveringe zorgde er naar zijn zegge voor dat een dergelijk verval op zijn park wordt voorkomen door de parken te onderhouden. Volgens hem bleef zo de kassastroom en hadden de eigenaren geld om iets aan hun pand te doen. Maar ja, van Koeveringe is allang niet meer de eigenaar, maar een Amerikaans investeringsbedrijf die geen oog heeft voor ons mooie eiland. 

In het lijvige boek ‘Noord-Beveland’ las ik de waarschuwing in 1957 van raadslid Joh. Breure van de SGP ‘God heeft in 1953 even zijn hand op ons gelegd. Voor het grootste deel zijn we er toen nog levend onderuit mogen komen. Ik hoop dat wij gespaard mogen blijven, maar als wij volhouden in het kwaad is wel het ergste te vrezen’. Einde citaat.

Voor mij is ‘het kwaad’ de vernieling van ons eiland door groen te bebouwen met blokkendozen en Roompot groen.

Ik doe dan ook een ernstig beroep op u als vertegenwoordigers van de bewoners van Noord-Beveland. We hebben op u gestemd om ons eiland goed te beheren. Doe dat dan ook alsjeblieft!  

Wat ons eiland zo mooi en eindeloos mooi maakt, is de ruimte, de vergezichten, de landerijen, de akkers, de bloemenranden, de inlagen met zijn vogels, de dijken, de Oosterschelde en het Veerse Meer en zo kan ik nog wel doorgaan met op te noemen wat ons eiland zo eindeloos mooi maakt. 

Kijk maar eens op Facebook van één van onze eilandbewoners; zij doet iedere keer verslag van haar wandeltochten en onderstreept dat nog eens met prachtige foto’s van al het moois dat ze onderweg tegenkomt.

Al deze waarden, die Noord-Beveland tot een eindeloos eiland maken, willen we graag behouden.

Wat gaat de toekomst ons brengen? Dat weten we niet. Wat gebeurt er in de toekomst als de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR zich voldoende heeft verrijkt met ons eiland? Wat eens afgebroken, verwijderd en vernield is, kan niet meer in de oude staat teruggebracht worden. De staat van rust en ruimte. De staat van een eindeloos eiland.

Beste gemeenteraad, daarom: stem niet in met dit rampzalige plan. Laat u niet verleiden door 1 miljoen en individuele belangen. 

Ik doe een beroep op uw verantwoordelijkheid voor dit eiland en op uw hart voor ons eiland.

DOE HET NIET!!!

Luister de vergadering terug

Foto’s: Ben Seelt