Op de Oosterschelde mag je niet meer geluid maken dan een koelkast: onzinnig of mag het nog stiller

24 april 2024 | PZC | Joeri Wisse

“Bijna niemand weet het, maar grote delen van Zeeland zijn officieel stiltegebied. Zo mag je op het overgrote deel van de Oosterschelde niet meer geluid produceren dan het gebrom van een koelkast. Hoe nuttig zijn die stiltegebieden en moeten de regels op de schop?

Op papier is Zeeland met zo’n 120 stiltegebieden, waaronder enorme gebieden als de Oosterschelde, Westerschelde en het Grevelingenmeer, één van de stilste provincies van Nederland. Met die kennis is het ‘een beetje slordig’ dat het beleid al zo’n tien jaar niet is veranderd, vindt gedeputeerde Dick van der Velde (milieu, VVD). 

Tijd voor actie, maar voor er een nieuw beleid komt, wil hij eerst meer weten. ,,Zijn de stiltegebieden nog wenselijk en wat hoort daar allemaal bij? Is stilte alleen gerelateerd aan het aantal decibellen? Wat vinden inwoners ervan?” Deze en andere vragen gaan Eva van der Heijden en Simon den Hollander de komende tijd beantwoorden voor het provinciebestuur.”

Lees het artikel

Vul de enquete in