Het vakantiehuisje is uit als beleggingsobject

26 april 2024 | AD | Ton Voermans

“Beleggers laten vakantiewoningen steeds meer links liggen. Het zijn nu particulieren die er een kopen, vooral voor eigen gebruik. En dat wordt toch prijzig. Europarcs gaat daarom ook weer stacaravans plaatsen.

Andries Bruil, bestuurslid bij Europarcs, wil niet zeggen dat de klad erin zit bij de verkoop van vakantiehuisjes, maar moeilijker gaat het wel. ,,In de coronajaren verkochten we zo’n 2200 vakantiewoningen per jaar. Nu nog de helft. Het duurt langer voordat de juiste koper is gevonden.’’

Wie naar de cijfers kijkt, snapt dat ook wel. Hogere prijzen door inflatie, hoge energieprijzen, hogere hypotheekrente, de overdrachtsbelasting voor een tweede huis die naar 10,4 procent ging. Bovendien werden tweede woningen als eigen vermogen zwaarder belast in box 3. ,,Het tweede huis als beleggingsobject kreeg bovendien door de hoge rente ook concurrentie van sparen bij de bank.’’

Lees het artikel (Maak een gratis account aan om dit artikel te kunnen lezen.).