Gemeenteraadsvergadering informatief 16 mei 2024: inspreker Evelien de Vries

Goedenavond,

Vanavond sta ik hier namens Wij zijn Noord-Beveland. Onze beweging bestaat deze maand namelijk al één jaar. 

Maar te midden van de festiviteiten, voelen we een dubbel gevoel. Een mengeling van bezorgdheid, hoop en onzekerheid.

Het is geen geheim waarom we hier zijn. Ons eiland, ons geliefde Noord-Beveland, staat voor een uitdaging. Een uitdaging die ons heeft samengebracht, die ons heeft gemotiveerd om op te staan en ons te laten horen. Een jaar is voorbijgegaan, en toch bevinden we ons nog steeds in de mist van onzekerheid over de toekomst van ons thuis.

Wij hopen dat door onze berichten, gesprekken, acties en door in te spreken, wij jullie, de gemeenteraadsleden, aan het denken hebben gezet over de plannen. 

We hebben de kans gekregen de onduidelijkheden in de plannen te benoemen en de zorgen van onze medeburgers over te brengen. Nu is het aan jullie om er iets mee te doen. 

Ondanks dat de reden dat onze beweging is ontstaan misschien niet echt positief was, heeft het er wel voor gezorgd dat een hele diverse groep inwoners elkaar hebben gevonden. Ik noem nu inwoners maar er zijn ook vele mensen van buiten Noord-Beveland die zich hebben aangesloten bij onze beweging. Door onze gemeenschappelijke strijd hebben we banden gesmeed, vriendschappen gesloten en steun gevonden bij elkaar. We zijn één geworden onder de naam Wij zijn Noord-Beveland, gedreven door een gedeeld doel: het behouden van de unieke waarden van Noord-Beveland en het beschermen van ons eiland tegen de dreiging van een nog groter vakantiepark.

Jullie staan voor een zware taak, een beslissing die de toekomst van ons eiland zal beïnvloeden. Ik hoop dat jullie het inzicht hebben om te zien wat werkelijk van waarde is voor onze gemeenschap. De rust, de ruimte, en juist de kleinschaligheid die het unieke karakter van dit eiland bepalen. 

Terugkijkend naar de verkiezingsbeloftes die twee jaar geleden gemaakt werden, krijg ik toch de indruk dat ieder van jullie die kernwaarden ontzettend belangrijk vindt. Voor ons het daardoor heel lastig te begrijpen dat jullie overwegen deze waarden, ons eiland, te verkopen aan een grote buitenlandse investeringsmaatschappij.

Wij hopen dan ook dat jullie beslissing gebaseerd zal zijn op zorgvuldigheid, rechtvaardigheid, op het luisteren naar de inwoners en op het beschermen van onze unieke identiteit. Wij hopen dat jullie de wijsheid vinden om te beseffen dat de toekomst van Noord-Beveland niet mag worden opgeofferd voor kortetermijnwinsten, maar moet worden bewaard voor de generaties die nog komen.

Genoeg = genoeg.

Dank jullie wel.

Wij hadden jullie op een taartje willen trakteren vanavond, want wie jarig is trakteert. Maar wij ontvingen via de griffier bericht dat dat in verband met de objectiviteit van de Raad niet gepast was. Wij hebben daarom besloten de taartjes eerder deze avond zelf op te eten. Ze waren heerlijk. 

Kijk hier de hele vergadering terug.