Een vakantiepark als in een sprookje, maar hoe eindigt dat van Roompot in Kamperland?

5 juni 2024 | PZC | Valeska Nastaly

Er was eens een groene vallei met een zomerverblijf voor de dokter, waar inwoners samen met toeristen van de glijbaan roetsjten in het zwembad. Waar bijtjes nectar vonden en reeën uit de kreek dronken. De plannen voor Roompot Beach Resort in Kamperland lijken wel een sprookje.

Het zou zomaar een vertelling kunnen zijn uit Duizend-en-één-nacht. Want aan de Oosterschelde lijkt er een wonder te gebeuren. De grijze stenen brei aan gebouwen verdwijnt en de rechthoekige eentonige akkers veranderen in een golvend landschap met duinen, bomen, struiken en kronkelende watergangen. Moerasplantjes (helofyten) zorgen voor heldere kreken waar reeën kunnen komen drinken. Bijen halen nectar uit de bloemen aan de oevers. Een wandelaar geniet van de fluitende vogels die ondertussen druk bezig zijn een nest te bouwen in het struikgewas.

We schrikken wakker, want je zou bijna vergeten dat het hier gaat om iets dat bloedserieus is: een vakantiepark dat met 21 hectare wil uitbreiden. Want, o ja, er komen hier en daar, op 10,4 hectare, ook vakantiehuisjes tussen het groen. Maar, geen zorgen, er kunnen niet meer mensen slapen dan voorheen. En, ook fijn, een boer kan langs de rand op 8 hectare voedsel blijven verbouwen. Inwoners kunnen naast toeristen genieten van het park. Wandelen over de mooie natuurrijke paden of op een regenachtige dag komen bowlen. Meedenken over de voorzieningen die ze graag nog wensen op het park. Zo kunnen kinderen hun zwemdiploma blijven halen in het straks duurzame zwembad.

Lees het artikel